НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1 кг месо от глиган
- 50 г сланина
- 1/4 ч.ч. (50 г) брашно
- 1 с.л. (10 мл) вино
- 1 с.л. (10 мл) оцет
- 1 глава кромид лук
- месен бульон
- магданоз
- зърна черен пипер
- девесил
- горчица
- сол
- сос “Уорчъстър”
Марината:
- 1/4 ч.ч. (50 мл) оцет
- вино
- парченце морков
- парченце целина
- 1/2 корен магданоз
- 1 глава кромид лук
- 2 бр. дафинов лист
- черен пипер на зърна
- хвойна
- мащерка
- 1 бр. карамфил
- парченце лимонова кора
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Добре почистеното месо се налага няколко дни в маринатата. Месото се изважда, прибавят се зеленчуците от маринатата, подправките, малко вода и част от маринатата, посолява се и се задушава. Ситно нарязаната сланина се пържи, прибавя се брашното, изпържва се, разрежда се с бульона от месото и соса от задушения глиган, прибавят се виното, 1 лъжица оцет, ситно нарязан лук, смлян черен пипер, нарязан магданоз и девесил, горчицата и соса “Уорчъстър”. Вари се 30 минути и се пресова. Месото се нарязва на парчета, залива се с горещ сос н се поднася с боровинки и леща върху сланина или с тестени кнедли.
На маринатата: Дадените продукти се варят 15 минути в 500 мл вода, оставят се да изстинат и съвсем студени се наливат върху месото, което трябва да бъде изцяло потопено, затова е по-добре месото да се кисне в тесен съд.