НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 1 кг бут от диво прасе за предпочитане по-тлъст
- 50 г сланина
- майоран
- 35 г мазнина
- 2 с.л. (20 г) доматено пюре
- 1 ч.ч. (200 мл) червено вино
- сол
- черен пипер
- 1 връзка корени за супа
- 2 глави кромид лук
- 2 бр. дафинови листа
- 4 зърна черен пипер
- 1/2 ч.ч. (100 мл) оцет
- картофи
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В 500 мл подсолена вода се кипват нарязаният на филийки лук, изчистените и едро нарязани корени за супа, дафиновите листа и зърната черен пипер. Щом лукът омекне, добавя се оцет и получената марината се оставя да истине. Парчето бут от дивото прасе се измива, отстраняват се кожите, ципите и излишният слой мазнина. Накисва се в маринатата за около 2 дни, като често се обръща. След това се изважда, отстраняват се подправките и се шпикова с поръсените с майоран ивици сланина.
Месото се запържва от всички страни в сгорещена мазнина, добавят се зеленчукът от маринатата и вода и се задушава на слаб огън около 2 часа и половина. Готовото месо се изважда, нарязва се на филии с дебелина 1 см и се нарежда се в дълбок огнеупорен съд в същата последователност, в която е нарязано. Сосът се прекарва през цедка, добавят се доматеното пюре и виното, оставя се да кипне и се изсипва върху месото. Поднася се с варени картофи.